Cremeren of begraven

13 januari 2022 | Nicole

Één van de meest voor de hand liggende keuzes na een overlijden, is de keuze voor begraven of cremeren. Veel mensen hebben hun keuze tussen begraven of cremeren al eens uitgesproken naar dierbaren of zelfs vastgelegd. Dit laatste kan bij de uitvaartondernemer of in een testament. Wanneer de wens van een overledene onbekend is, mogen de nabestaanden zelf bepalen waar zij zich het prettigst bij voelen.

Begraven of cremeren: de verschillen

Begraven is in Nederland jarenlang de standaard geweest tot in 1914 de eerste crematie plaatsvond. Sindsdien is cremeren steeds populairder geworden. Tegenwoordig kiest in Nederland zo’n 40% voor een begrafenis en 60% voor een crematie. In de keuze voor de één of de ander kan men verschillende zaken overwegen. Daarom hebben we de verschillen tussen begraven en cremeren voor je op een rij gezet.

Waarom begraven?

Waarom cremeren?

Andere opties

Naast begraven of cremeren zijn er in Nederland nog een paar andere opties, die steeds populairder worden. Ook deze opties hebben we voor je op een rijtje gezet.

Natuurbegraven

Één van de opties die snel in populariteit toeneemt is natuurbegraven. Hierbij wordt men begraven in een graf dat opgaat in de natuur. Een voordeel hiervan is dat er geen onderhoud nodig is. Daarnaast heeft een natuurgraf vaak ook eeuwige grafrechten, waardoor de grafkosten niet verlengd hoeven te worden. Kortom: de nabestaanden worden niet geconfronteerd met grafkosten en onderhoud, zoals bij regulier begraven het geval is. Natuurbegraven is mogelijk op toegewezen plekken, de zogenaamde natuurbegraafplaatsen. Er komen steeds meer natuurbegraafplaatsen in Nederland.

Resomeren

Resomeren, ook wel bio-cremeren genoemd, is een nieuwe uitvaartmethode. Door middel van een vloeistof wordt het lichaam van de overledene onder verhoogde druk en temperatuur afgebroken. Na ongeveer drie uur is er alleen een schoon, wit poeder over, vergelijkbaar met asresten na een crematie. De voordelen van deze methode zitten in het milieuvriendelijke karakter, maar ook het gevoel of de emotie bij de methode, waarbij er water wordt gebruikt in plaats van vuur, en de lagere kosten in vergelijking met begraven.

Doneren aan de wetenschap

Tot slot is het ook mogelijk om het lichaam na overlijden te doneren aan de medische wetenschap, om zo een bijdrage te leveren aan medisch onderzoek. Wat hierbij goed is om te weten, is dat nabestaanden slechts 24 uur de tijd hebben om afscheid te nemen en dat het lichaam ook afgewezen kan worden.