Coronavirus en uitvaart

Meest gestelde vragen, tips en ideeën

Nabestaanden vragen zich natuurlijk af wat het betekent wanneer er een dierbare komt te overlijden aan het coronavirus. Van der Wou Uitvaartzorg volgt de ontwikkelingen rondom het coronavirus en geeft op deze pagina eventuele updates met betrekking tot het virus en een uitvaart. Wij volgen hierin de instructies van het RIVM en de GGD.

Wij hebben de meest gestelde vragen op een rijtje gezet.
Staat je vraag er niet bij? Stel deze dan aan ons via info@vanderwouuitvaartzorg.nl

Laatste update 25 oktober 2021, 22:00 uur

Gelukkig gelden er op dit moment geen bijzondere regels voor uitvaarten. Er is geen maximum bepaald voor het aantal aanwezigen. Wel kan het zo zijn dat een uitvaartlocatie nog eigen regels hanteert. Dit zullen we met elkaar bespreken als dat nodig is.

Uiteraard geldt, net als overal, dat er van mensen wordt verwacht dat er verstandig wordt gehandeld. Dat wil zeggen: thuis blijven bij klachten en waar mogelijk afstand bewaren.

Ter bescherming van onze medewerkers is het fijn als nabestaanden wat meer ruimte laten tussen hen en onze medewerkers. Als er nabestaanden zijn met ziekteverschijnselen, verzoeken wij deze om niet fysiek aanwezig te zijn in dezelfde ruimte.

Een dierbare komt te overlijden en is misschien besmet met het coronavirus. Wat moet ik doen?

Je meldt het overlijden op dezelfde manier. Je kunt 24 uur per dag bellen naar het telefoonnummer 0162-386450.
Vermeld daarbij wel dat het mogelijk is dat jouw overleden dierbare besmet is met het coronavirus.

Komt de uitvaartverzorger bij ons thuis om de uitvaart te bespreken?

Wij waarborgen de veiligheid van jou en onze medewerkers en willen voorkomen dat wij een rol spelen in het verspreiden van het virus.

Op dit moment nu veel mensen gevaccineerd zijn, komen we gewoon bij je thuis om een uitvaart te bespreken, tenzij er duidelijke redenen zijn om dat niet te doen. Dit zullen we uiteraard met elkaar bespreken als het zover komt. Hebben nabestaanden (vermoedelijk) het coronavirus, dan wordt op een andere manier de uitvaart besproken en contact onderhouden. Denk hierbij aan telefonisch of, om het wat persoonlijker te maken en je goed bij te kunnen staan via beeldbellen. Omdat de uitvaartverzorger ook in contact kan zijn met andere nabestaanden, is het fijn om hierover met de uitvaartverzorger afspraken te maken.

Als alternatief voor een persoonlijke afspraak met onze uitvaartverzorger kunnen wij je uitnodigen voor beeldbellen via Microsoft Teams. Je hoeft hiervoor geen aparte software te installeren op je computer of tablet. Een pc of laptop met een actuele webbrowser en internetverbinding is voldoende.

Het is overigens in alle situaties mogelijk om op afstand contact met de uitvaartverzorger contact te onderhouden.

Wij doen er alles aan om ook nu de kwaliteit van onze dienstverlening op het hoge niveau te houden die voldoet aan de verwachtingen.

Wat heb ik nodig om op afstand contact te hebben met de uitvaartverzorger?

Nadat het eerste contact met ons heeft plaatsgevonden, ontvang je spoedig het telefoonnummer van de uitvaartverzorger die jou bijstaat. Afhankelijk van wat je fijn vindt, kun je contact hebben via telefoon, e-mail of WhatsApp. Het is ook mogelijk om via WhatsApp te beeldbellen.

Wat gebeurt er met mijn dierbare wanneer hij of zij is overleden aan het coronavirus?

Wij geven de overledene dezelfde dienstverlening als iemand die niet is komen te overlijden aan het coronavirus. Om de veiligheid van onze medewerkers te waarborgen volgen wij een strikt hygiëneprotocol. Zo dragen wij tijdens het verzorgen van overledenen met corona extra beschermende kleding.

Kan een rouwbezoek doorgaan?

Er is op dit moment geen maximum gesteld aan het aantal bezoekers bij een rouwbezoek. Mochten hier dingen aan wijzigen, zullen we dat hier zo spoedig mogelijk weergeven.

Kan gebruik worden gemaakt van een 24-uurs (familie) kamer?

Het uitvaartcentrum van je keuze bepaalt of de 24-uurs kamer(s) beschikbaar zijn om je dierbare op te baren. We zullen dit met jou en het uitvaartcentrum bespreken als het je wens is je dierbare in een 24-uurs kamer op te baren.

Verder wordt bij elk uitvaartcentrum een strikt hygiëneprotocol gevoerd, om de hygiëne van medewerkers, nabestaanden en gasten te waarborgen. Tijdens het verzorgen van overledenen met corona wordt extra beschermende kleding gedragen en worden locaties extra gereinigd om overdracht van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan. Ook wordt een manier van condoleren gedemonstreerd zonder elkaar een hand te geven. Overigens is het besmet raken via een overleden persoon klein.

Is een thuisopbaring mogelijk?

Dit is mogelijk. Omdat er risico’s zijn aan het contact tussen jou en je familie en onze medewerkers nemen we een aantal voorzorgsmaatregelen:
– Een thuisopbaring verzorgen wij mits op dit adres geen personen wonen die besmet zijn met het coronavirus.
– Thuisopbaringen in zorginstellingen zijn mogelijk als de zorginstelling hier de mogelijkheid voor biedt.

Als de overledene (vermoedelijk) besmet is met het coronavirus nemen we een aantal aanvullende maatregelen. De uitvaartverzorger zal je hierover informeren.

Op de regels voor het ontvangen van bezoek zijn bij een thuisopbaring geen afwijkingen. Je bepaalt zelf of en hoeveel mensen er bij je thuis welkom zijn.

Is een thuisopbaring in een zorgcentrum mogelijk?

Een thuisopbaring in een zorgcentrum is alleen mogelijk als de zorginstelling hier mee instemt. Door beleid of (tijdelijke) maatregelen vanwege (lokale) omstandigheden kan een thuisopbaring niet zijn toegestaan. De belangrijkste reden is dan vaak om medebewoners niet in contact te brengen met meer bezoekers.

Is een thuisopbaring nog mogelijk na overlijden aan het coronavirus?

Dit is mogelijk. De thuisopbaring zal op dezelfde wijze als hierboven beschreven door ons verzorgd worden. Uit voorzorg zullen onze medewerkers indien nodig extra beschermende kleding dragen. Het is daarom wel nog steeds belangrijk om ons te informeren dat de overledene het coronavirus draagt.

Voor het verdere verloop van de thuisopbaring kan de overleden dierbare zichtbaar en benaderbaar blijven. Het gezicht kun je beter niet aanraken, maar verder kun je je dierbare dus gewoon aanraken. Was hierna wel goed de handen of maak gebruik van handalcohol.

Blijft iemand na overlijden aan het coronavirus besmettelijk?

Vanuit onderzoek bij coronavirussen in het algemeen blijkt dat de overleving van het virus na overlijden, kort is. Het zou bij lage temperaturen zoals het koelen van het lichaam wel zo kunnen zijn dat het virus nog aanwezig is tot drie dagen na overlijden. Maar het besmetten van een ander gebeurt meestal door niezen of hoesten. Dus wanneer je goede handhygiëne uitoefent is de kans om besmet te raken zeer klein.

Kan de uitvaart van een besmet persoon wel plaatsvinden?

Ja, er kan altijd een uitvaart plaatsvinden. Onze uitvaartverzorger zal samen met je kijken wat de mogelijkheden zijn om de wensen zoveel mogelijk te respecteren en daarbij wel rekening te houden met (voorzorgs)maatregelen.

Hoeveel personen mogen er aanwezig zijn bij de uitvaart?

Er gelden op dit moment geen regels van overheidswege die het aantal aanwezigen bij een uitvaart beperken. Wel kan het zijn dat een uitvaartlocatie eigen regels hanteert.

Condoleren, kan dat wel?

Wij raden aan om elkaar geen hand te geven. Dit is een maatregel om verspreiding van het virus tegen te gaan. Maar hoe condoleer je dan wel? Dit kan door je hand op je hart te leggen zoals uitgebeeld op de afbeelding onderaan deze pagina. Terwijl je dit gebaar geeft kun je de nabestaanden condoleren met hun verlies.

Naast het gebruik van een eigen pen voor het tekenen van het condoleanceregister is soms ook een online condoleanceregister op onze website actief. Hierop kunt u via internet op een veilige manier een condoleance achterlaten.

Kan iemand die in quarantaine zit een uitvaart bijwonen?

Nee, niet in persoon. Er zijn regels waar deze patiënten zich aan dienen te houden. Het is soms wel mogelijk om bijvoorbeeld de uitvaart bij te wonen via een livestream. Daarnaast is uitstel aanvragen een mogelijkheid. Onder specifieke omstandigheden kan de uitvaartverzorger om uitstel vragen bij de burgemeester. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om de uitvaart enkele weken later plaats te laten vinden zodat iedereen aanwezig kan zijn.

Mag iemand met gezondheidsklachten naar een rouwcentrum of uitvaart komen?

Gezondheidsklachten (hoesten, kortademigheid, verkoudheid of koorts) kunnen voortekenen zijn dat iemand besmet is met het coronavirus. In lijn met de richtlijnen van de overheid vragen wij deze mensen met klem om thuis te blijven en op een andere manier medeleven te tonen met de nabestaanden.

Wat is het advies over het dragen van een mondkapje?

Het dragen van een mondkapje is momenteel niet langer een verplichting. Het mag uiteraard wel.

Tips rondom de uitvaart en het coronavirus

Organisatie van een uitvaart

Diverse uitvaartlocaties (waaronder crematoria) beschikken over streaming faciliteiten. Daarmee kan de dienst live worden uitgezonden. Dat kan door middel van een open verbinding, maar je kan als familie ook kiezen voor een gesloten uitzending. Bij een gesloten uitzending krijg je een wachtwoord die je kan delen met andere mensen. Alleen mensen die het wachtwoord hebben kunnen de uitvaartplechtigheid live meekijken. Vraag onze uitvaartverzorger hoe het werkt. Er zijn crematoria in Nederland die uit voorzorg extra ruimte hebben gecreëerd tussen de zitplaatsen. Daarmee hoopt men het risico op verspreiding van het virus tijdens een dienst te verkleinen.

Laat een uitvaartvideo maken

Uitvaart- en herdenkingsvideo’s zijn er al een beetje bij gaan horen. Nu bieden ze natuurlijk enorm veel uitkomst. Je kunt een speciale uitvaartvideograaf inhuren om een film voor je te maken van de hele uitvaart. Een videograaf is een zorgeloze optie, omdat een professional precies weet hoe hij het moet aanpakken. Dankzij deze beelden kunnen alle mensen die de uitvaart noodgedwongen moeten missen toch na afloop een mooie indruk krijgen. Een goede film geeft je bijna het gevoel dat je er toch zelf bij was. Je kunt ook een stapje verder gaan. Een videograaf kan namelijk ook het levensverhaal van jouw dierbare in beeld brengen. Een waardevolle herinneringsfilm voor alle momenten waarop je behoefte hebt aan gedenken.

Huur een uitvaartfotograaf in

Het is een kunst apart om een uitvaart mooi en volledig in beeld te brengen zonder de bijeenkomst te verstoren. Uitvaartfotografen verstaan deze kunst als geen ander. Onzichtbaar aanwezig weten ze alle belangrijke, ontroerende momenten op de gevoelige plaat te leggen. Op het moment zelf zal er misschien veel aan je voorbijgaan. Er gebeurt zoveel tegelijk. Dankzij deze foto’s kun je in alle rust, op je eigen tijd, terugkijken naar de uitvaart met de mensen die niet aanwezig konden zijn.

Tips voor bezoekers van een uitvaart

 

Uitgenodigd, maar ben je niet aanwezig?

Ontvang je een uitnodiging om aanwezig te zijn bij een uitvaart maar ben je niet fit of ben je uit voorzorg liever niet aanwezig? Laat het de nabestaanden dan even weten. We merken dat het voor veel families, moeilijk is om een klein gezelschap te selecteren om aanwezig te zijn. In plaats van jou kunnen zij iemand anders uitnodigen die daarmee wel persoonlijk afscheid kan nemen en hen tot steun kan zijn.

Alternatieven om te condoleren

Tijdens een uitvaart raak je elkaar veel meer aan dan normaal. En dat is fijn. Je knuffelt, slaat armen om elkaar heen, schudt talloze handen en je kust soms wat af tijdens de condoleance. Al deze gebruikelijke aanrakingen zijn nu niet altijd handig of wil je het gewoon liever niet. En dat voelt vast heel tegennatuurlijk en raar. Je wilt graag uitdrukking geven aan je gevoel en kunt of wilt dat nu niet doen op de manier die je wilt. Wat doe je dan tijdens een uitvaart?
– Zeg het. Spreek je condoleance en je troostende woorden uit.
– Maak écht oogcontact. Je zult ervaren dat dit heel persoonlijk is.
– Leg je hand op je hart. Dit gebaar drukt respect uit. Maak er eventueel een lichte buiging bij of een hoofdknikje.

Wij zullen aanwijzingen plaatsen om te vertellen wat de familie een fijn alternatief vindt. Als dit duidelijk is, zal het al minder raar zijn.

Beter laat dan nooit

Je kunt ervoor kiezen om een samenzijn te organiseren als het coronavirus is verdwenen of geluwd. De periode na het verlies kan zwaar zijn. Dan is het heel fijn om troost te kunnen halen uit het gezelschap van mensen die net als jij je dierbare missen.