Nalatenschap

Na een overlijden moet er veel worden geregeld. Het afscheid, de uitvaart maar ook de nalatenschap. U bespaart uw nabestaanden veel tijd en zorgen wanneer u vooraf een aantal zaken schriftelijk vastlegt.

Opstellen van uw testament

In een testament bepaalt u wat er na uw overlijden dient te gebeuren met uw nalatenschap. U kunt ook vermelden hoe u uw uitvaart vorm wilt geven. Iedereen vanaf 16 jaar kan deze officiële akte laten opstellen door een notaris. Alle testamenten worden geregistreerd in het Centraal Testamenten Register. Wilt u een testament opstellen? Voor informatie kunt u kijken op http://www.notaris.nl. U kunt ook bellen met de Notaristelefoon: 0900 346 9393 (50 ct. p/m). Dit nummer is bereikbaar op werkdagen van 09.00 - 14.00 uur.

Benoemen executeur

Een executeur regelt in veel gevallen de uitvaart en de afwikkeling van de nalatenschap, zoals beschreven in het testament. U kunt in uw testament aangeven wie u daarvoor aanwijst. Dit kan een familielid of een kennis zijn, maar ook iemand van de bank of de notaris. Als de executeur geen familie van de overledene is, ontvangt deze een vergoeding voor de uitgevoerde werkzaamheden. De executeur krijgt alleen de benodigde bevoegdheid voor het afhandelen van de nalatenschap als zijn of haar naam is genoemd in het testament.

Opstellen codicil

In een codicil geeft u uw uitvaartwensen aan en de verdeling van uw persoonlijke spullen, zoals meubels, kleding en sieraden. Het opstellen van een codicil kan zonder notaris. Een codicil is wel pas geldig als het document handgeschreven, gedateerd en ondertekend is. De verdeling van geld, een huis of auto dient te worden beschreven in een testament.

Voogdij

De voogdij over uw kinderen kunt u beschrijven in uw testament. Dit uit voorzorg om te regelen wat er met de kinderen dient te gebeuren bij overlijden van één of beide ouders. Als u uw wensen niet vastlegt, beslist de kantonrechter in overleg met de families wie de voogdij over de kinderen krijgt. De Raad voor de Kinderbescherming wordt dan ook vaak om advies gevraagd. Lees meer over voogdij op http://www.notaris.nl.

Contact


neem contact op

Bel mij terug

Wij bellen u graag terug als u hier uw naam en telefoonnummer achterlaat.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.