Asbestemming

Na de crematie is er de wettelijk voorgeschreven periode van één maand om na te denken over de asbestemming. De as wordt tijdens deze maand bewaard in de algemene nis (bewaarruimte) van het crematorium. De wet bepaalt dat de asbestemming moet plaatsvinden volgens de (vermoedelijke) wens van de overledene. Als deze wens niet bekend is, zullen de nabestaanden gezamenlijk moeten beslissen.Je mag hier rustig over nadenken; in de meeste crematoria kan de as 6 maanden kosteloos worden bewaard. Na deze termijn kan de bijzetting tegen betaling worden verlengd. Het is niet mogelijk de as in deze ruimte te bezoeken.

Mogelijkheden van asbestemming

Er zijn diverse mogelijkheden, zoals de urn met as thuis bewaren of laten bijzetten in een columbarium of urnengraf. Je kunt er ook voor kiezen de as te verstrooien. Dit kan op de strooivelden van het crematorium of wellicht kies je liever voor een bos of strand. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden die binnen de wet geoorloofd zijn. Na een verstrooiing is er ook nog vaak de mogelijkheid om een gedenksteen of een gedenkplaatje te plaatsen. Je kunt ook kiezen voor een combinatie van verstrooien en gedenken.

Contact


neem contact op

Bel mij terug

Wij bellen u graag terug als u hier uw naam en telefoonnummer achterlaat.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.